Verkostoista voimaa ja vaikuttavuutta

Moninaisen ikääntymisen MOI-verkosto

MOI-verkoston tarkoituksena on vahvistaa vähemmistöön kuuluvien ikääntyvien asemaa ja osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa tiivistämällä alan toimijoiden yhteistyötä ja luomalla moninaisen ikääntymisen asiantuntijoiden yhteistoimintaa. Verkostoon voivat liittyä ikäväestön moninaisuudesta kiinnostuneet toimijat, esim. järjestöjen, kunnallisten palveluiden ja hyvinvointialueiden työntekijät sekä valtakunnallisen tason instituutioiden, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten henkilökunta ja aiheesta kiinnostuneet yksityishenkilöt, tutkijat ja päättäjät.

Verkosto kokoaa ja välittää tietoa ikääntymisen moninaisuudesta sekä lisää moninaisen ikääntymisen toimijoiden vaikuttamismahdollisuuksia, vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä vähemmistöihin kuuluvien iäkkäiden aseman, osallisuuden ja hyvinvoinnin parantamiseksi yhteiskunnassa. Verkostomainen työote vahvistaa mukana olevien jäsenten osaamista ja tiivistää moninaisen ikääntymisen asiantuntemusta. Verkoston luoma yhteistoiminta ja jäseninä olevat asiantuntijat tukevat myös uusia toimijoita ja tahoja, jotka haluavat työskennellä ja kehittää vähemmistöihin kuuluvien iäkkäiden parissa tehtävää työtä.

Verkosto on lähtökohtaisesti monikielinen ja toimii tiiviissä yhteydessä ikääntyvään väestöön mm. järjestötoimijoiden välityksellä. Verkoston tiedotuksesta ja koordinoinnista vastaa Jade yhteisö ry ja verkoston sisäinen työryhmä tukee ja kehittää verkoston toimintaa ja kokoaa yhteen viestinnällistä sisältöä.

Liity mukaan verkostoon täyttämällä lomake: https://forms.office.com/e/jsNF8EGLFa

Haluatko lisätietoa verkostosta? www.jadeyhteiso.fi/moi-verkosto 

 

Yhteistyöverkostot

Jade yhteisö linkittyy osaksi laajempaa moninaisuustyön ja ikääntyvien palvelujen asiantuntijoiden verkostoja. Yhteistyökumppanimme tekevät töitä edistääkseen Suomeen muuttaneiden ikääntyneiden asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa.
  • Helsingin vanhusneuvoston jäsenyys kaudella 2021-2023 sekä 2023-2025
  • VeTo - vertaistoiminnan verkosto on maahan muuttaneiden vertaistoimintaa järjestävien organisaatioiden yhteistyöverkosto, jota koordinoi Suomen Pakolaisapu ry. Verkoston tavoitteena on kehittää vertaistoimintaa järjestävien organisaatioiden yhteistyötä. Lisätietoa: vertaistoimijat.fi
  • LUMO-verkosto kokoaa yhteen maahanmuuttajajärjestöjä ja tukee niiden välistä yhteistyötä Espoossa, toimintaa koordinoi Hyte ry. 
  • Kumppanuusohjelma kokoaa yhteen maahan muuttaneiden kotoutumistyötä tekeviä toimijoita kunta- ja järjestösektoreilta. Ohjelmaa koordinoi Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).
  • Osana -verkosto edistää Suomeen muuttaneiden pääsyä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Verkoston toimintaa koordinoi Kuntoutussäätiö.
  • IKÄ-verkosto on eduskunnan alaisuudessa toimiva ikääntyvän väestön asioita käsittelevä kansanedustajia ja järjestöjä yhteen kokoava verkosto, jota koordinoi Ikäinstituutti
  • MOVA - monikulttuurisen vanhustyön verkosto kokoaa yhteen Helsingin palvelukeskuksia, järjestöjä ja yhteisöjä, jotka tekevät monikulttuurista vanhustyötä tai suunnittelevat toimintaa ikääntyville vähemmistöön kuuluville helsinkiläisille.Ikääntyvien maahanmuuttajien verkosto kokooa yhteen Espoossa toimivia julkisen sektorin ammattilaisia (Espoon kaupunki ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue) ja järjestötoimijoita, jotka työskentelevät vieraskielisten ikääntyvien parissa. 
  • Liikkuvat-verkoston tavoitteena on parantaa Helsingissä ikääntyneiden palveluiden laatua, saavutettavuutta ja monipuolisuutta uudenlaisen verkostoitumisen ja yhdessä tekemisen kautta. Lisätietoa: hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/tietoa-meista/liikkuvat-verkosto/
  • Etsivän vanhustyön mobiiliverkosto, kokoaa yhteen etsivää vanhustyötä tekeviä toimijoita Helsingissä, toimintaa koordinoi Seniori-info.
  • Neuvotaan ja Neuvova Vantaa -verkosto kokoavat yhteen vieraskielisten neuvontatyötä tekeviä toimijoita.
  • ENIEC -verkosto on Euroopan laajuinen moninaisen vanhustyön verkosto (European Network on Intercultural Elderly Care). Lisätietoa: www.eniec.com


Kansainvälinen yhteistyö

Diversity sensitive care for older migrants and their families -projekti

Jade yhteisö on kumppanina Euroopan unionin Erasmus + -rahoitetussa D.I.S.C.O.P.M.B. -hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa terveys-  ja sosiaalialan korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen valmiuksia tarjota monaisuussensitiivistä hoivaa iäkkäille vieraskielisille käsittelevää koulutusta. Hankkeessa huomioidaan monimuotoisuus ja edistetään inklusiivisia hoitokäytäntöjä kaikenikäisille ja erilaisista kieli- ja kulttuuritaustoista tuleville ikääntyville ja heidän perheilleen. Lisäksi hankkeen tarkoituksena on edistää innovatiivisia oppimis- ja opetuskäytäntöjä.

Hankkeen ajankohtaisiin uutisiin ja tuloksiin voi tutustua hankkeen verkkosivuilla: https://www.diversitysensitycare.eu/