Opitun kiteyttämistä ja uusia näkökulmia työssäoppimisaikana

Omnian työvalmentajaopiskelijan opintoihin sisältyy työssäoppimisjakso opintojen aikana. Harjoittelupaikan löytäminen oli haastavaa. Ensinnäkin tutkintonimike (kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto, työvalmennuksen osaamisala) ei ole tuttu useimmille ihmisille. Toiseksi en itse ollut varma, miten pystyn löytämään organisaation hyväksymään minut työharjoittelijaksi. Jade Yhteisö ry oli yksi valinnoistani, koska minulla on kokemusta työskentelystä moninaisessa työympäristössä ja halu auttaa laajasti Suomeen muuttaneita. Oppilaitosyhteistyö on tärkeä osa Jaden toimintaa, joten asia oli sillä selvä. Jade toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi. Mutta miten toimia ikääntyvien ihmisten kanssa työvalmentajana?  

Harjoittelujakso keskittyi mielenterveyden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin tukemiseen. Pääsin osallistumaan erilaisiin Jaden toimintoihin ja toteuttamaan tuki- ja ohjaustyötä, kuten englannin- ja suomen kielen kerhoja, tapahtumia, liikuntatoimintaa sekä retkiä (Lammassaareen ja Hämeenlinnaan) ja osallistumaan omankielisiin ryhmiin (arabia, farsi, kiina, somali, vietnam). Tein havaintoja työtiimistä ja eri kielisten asiakasryhmien välisestä dynamiikasta sekä heidän mielenterveyteensä vaikuttavista tekijöistä: terveydestä, ihmissuhteista, itsetunnosta ja hyväksytyksi tulemisen tunteesta. Tuin ja ohjasin asiakkaita tunnetaitojen ja elämänhallinnan kehittymisessä sekä arjen suunnittelussa ja toteutuksessa. Pyrin edistämään monipuolisesti asiakkaan vuorovaikutus- ja ongelmanratkaisutaitoja. Koska Jaden asiakkaat ovat yli 50-vuotiaita, olen huolehtinut heidän fyysisestä aktiivisuudestaan ja ymmärtänyt sen merkityksen asiakkaalle.  

Flower rescue -kukkatyöpajassa vahvistin asiakkaan omia selviytymiskeinoja eri tavoin: omakielisin ohjein (tulkin avulla), kuvitetuin ohjein, elein, näyttämällä mallia ja ohjaamalla yhdessä tehden. Yhteinen tekeminen ja tarinointi kukkien parissa oli kaikkien ryhmäläisten mieleen.  

Asiakkaiden itsemääräämisoikeus on tärkeä asia. Heidän aktiivista aloitteiden tekemistään ja onnistumisen kokemuksiaan on tärkeää tukea, samoin edistää yhdenvertaisuutta ja vähentää syrjintää. Olen seurannut yksilöiden ja ryhmän kokemuksia sekä ottanut vastaan palautteita. Jadessa asiakkaiden ikään ja elämäntilanteeseen mukautetut toiminnot edistävät mielekästä osallistumista ja myönteisen sosiaalisen roolin löytymistä. Olen mukauttanut toimintaa ja tilanteita ottaen huomioon tuen tarpeet asiakkaan omassa toiminnanohjauksessa.  

Yksilöohjaustyössä olen käyttänyt asiakkaan kanssa tehtävässä yhteistyössä hänelle sopivia suunnittelun välineitä huomioiden erilaiset kommunikoinnin apuvälineet. Opastin asiakkaita, jotka ovat työelämässään haastavassa tilanteessa. 

Olin mukana verkostotyössä osallistumalla VeTo-tapaamiseen, jota koordinoi Suomen Pakolaisapu ry. Lisäksi sain tutustua muihin organisaatioihin Diakin OSKE-torilla Jaden toiminnan esittelijänä. Pystyin hyödyntämään moniammatillista tiimiä työni tukena. Olen oppinut todella paljon uutta Jaden moninaiselta ja moniammatilliselta tiimiltä, joka koostuu toiminnanjohtajasta, moninaisuustyön asiantuntijoista, projektityöntekijästä (etsivä vanhustyö), liikuntakoordinaattorista ja eri kielisistä ryhmänohjaajista. 

Jaden jäseniltäkin olen oppinut tärkeitä ja vaikuttavia asioita. Vaikka olen asunut pitkän aikaa Suomessa, kulttuurishokkeja voi esiintyä arkipäivissäni. Esimerkiksi ensimmäisellä harjoitteluviikolla ihmettelin, minkä vuoksi wc:n lattia oli niin märkä. Myöhemmin ymmärsin, miten puhtaus on tärkeää islamin uskon rukouksissa. Koraani opettaa, että uskovaisten täytyy pestä kasvot ja kädet kyynärpäätä myöten ja pyyhkiä pää ja jalat nilkkoja myöten (Koraani 5:6). Toisaalta kulttuurinen läheisyys oli yllättäen tunteita tukeva. Minusta tuntui kotoisalta, kun toimin kiinan- ja vietnaminkielisten ryhmäläisten kanssa. Pikkuhiljaa olen tutustunut ryhmäläisten eri kulttuurin elämäntapoihin ja oppinut ymmärtämään ja kunnioittamaan heidän perinteitään. Se helpotti työntekoani harjoitteluaikana. Eri kulttuurien ja kielten ympäristössä työskentely opetti uusia asioita. Sain rauhassa toteuttaa valmennusprosessia. 

Vielä lopuksi eräs tärkeä seikka: näen asiakkaan keskeisenä yhteistyökumppanina. Otan huomioon ja ymmärrän sen, että asiakkaan hyvä mielenterveys ja hyvinvointi ovat työni päätavoite. Käytän työnohjausta vahvistamaan hyvinvointia. Työnohjaajani kanssa pohdimme yhdessä työhön liittyviä tunteita, kävimme läpi kysymyksiä ja pyrimme löytämään niihin ratkaisuja. Kiitän Jade yhteisö ry:tä ja sen jäseniä, että olette tarjonneet minulle tilaisuuden ja mahdollisuuden kehittää omaa ja työyhteisön ammatillista osaamista. Jadessa en ainoastaan saanut suoritettua työvalmentajan tutkintoa, vaan myös uusia näkökulmia vieraskielisiin ikääntyviin ihmisiin Suomessa. Nyt tiedän, mihin menisin hengailemaan, kun itse olen ikääntyvä!  

Nonglak Yingsuksantisuk